Köpeklerde kalça çıkığı nasıl şekillenir? Köpeklerde kalça çıkığı nedir? Köpeklerde kalça çıkığı: (diğer adı ile kalça displazisi) Latince adı femur olan uyluk kemiğidir; kalçaya yakın olan bölümünde topuz şeklinde bir başı (caput femoris) bulunur. Leğen kemiğine girdiği yerde (acetabulum) bir eklem vardır. Bu kemiğinin başı leğen kemiğinde olması gereken yerin dışında olduğu zaman kalça çıkığı olarak adlandırılır.
- Labrador Retriever
- Alman Çoban Köpeği
- Saint Bernard
- Dobermann
- Kangal
Doğumsal olarak bu kalça çıkığını yatkındırlar ve genetik olarak bu hastalıkla doğarlar. İkincisi trafik kazalarına bağlı olarak şekillenen kalça çıkıklıkları ise trafik kazaları, ateşli silahlarla yaralanma, yüksekten düşme gibi sebeplerle de şekillenebilir.
Ayrıca köpeklerde aşırı beslenmeye bağlı ve yetersiz beslenmeye bağlı da kaslarda zayıflık sonucu bu hastalığa rastlanmaktadır.
Kalça çıkığının belirtileri nelerdir?
Köpeklerde doğumsal olarak şekillenen kalça çıkıklığının tespitinde özellikle yatık ırklarda daha dikkatli olarak kontrolü gerekmektedir. Gözle de analiz edebileceğimiz bazı durumlar söz konusudur.
Hareketin isteksizlik, bazı hareketlerde ağrı, oturma ve kalkma sırasında canının yanması, egzersizlerde azalma, bazen ağrılışan bazen de azalan toparlar, merdiven çıkamama, arka bacakların kaslarında inceleme ve en bacaklarda gelse belirtileridir.
Kalça çıkıklığı tedavisinde neler yapılabilir?
Yukarıda saydığımız ırklar 6 aylık olmadan bir veteriner hekimle götürülerek röntgen muayenesi yapılmalıdır.
Tedavi olarak kalça bölgesinde yapılan operasyonlar küçük yaşlarda olumlu sonuçlar vermektedir. Doğumsal olmayan travmaya bağlı kalça çıkıklarında cerrahi yöntemler denenmektedir.
Bunlardan birincisi uyduk kemiğinin başını keserek uzaklaştırma yöntemi ile kalça çıkığı tedavisi. İkincisi plastik, metal uygulamalarla yerinde kalacak şekilde sabit bulunmaktır.